followers

Saturday, June 19, 2010

bila tukang masak cuti

kerabu mangga

tomyam pok tek


Bila tukang masak cuti sebab keletihan atau macam-macam sebab, antara restoran yang selalu kami pergi di temerloh ialah restoran tani. Ia terletak di km 4, jalan maran.restoran ni hanya dibuka pada sebelah malam sahaja. Selalunya ramai pengunjung restoran ni. Hidangannya, makanan panas.

Antara resepi kegemaran kami sekeluarga ialah tomyam poktek, kerabu mangga, kailan ikan masin, ayam goreng halia, telor dadar dan sambal.

kalau nak cuba bolehlah ke sana.
kalau ada kawan-kawan yang tahu resepi tomyam pok tek ni bolehlah kita kongsi ya.

22 comments:

  1. slm puan da,
    ante mmg tukang masak yg terbaik pernah ana jumpe. sbb tu kome bulat2 belaka (termasuk aok!, hehehe...)

    ReplyDelete
  2. salam cik abang,

    tu lah nak sangat slimkan badan tapi tak menjadi sokmo.

    ReplyDelete
  3. salam
    beshnya tom yam tu....
    makan time2 demam ni..perghhh..
    erm..salam ziarah n kenal kak =)

    ReplyDelete
  4. Salam Pn,
    'Pok tek' nama bahannyake @ nama kasi glamer, sedap pulok rasanya, aroma nya sampaike sini... [sekali sekala isteri saya masak tomyam tapi dia tak makan]

    ReplyDelete
  5. salam mda..hhe..makan hidangan yg da cakap tu memang sedap..makcik suka lagi nkalau ada sambal belacan..lagi lajulah makannya..
    da apa khabar...danial kemana ya..
    diharap da sekeluarga sihat sja..

    ReplyDelete
  6. salam perkenalan cheqna,

    moga cepat semboh ya.
    jangan lupa makan ubat
    ziarahlah selalu.

    ReplyDelete
  7. salam aki,

    pok tek tu nama tomyamnya. tomyam ni ada banyak bahan campurannya,ikan, ketam,lala,sotong, ayam, daging, cendawan dan awas2nya(bahan2 perasa)seperti serai dan lengkuas. harganya rm10 semangkuk. boleh tahan jugalah. bolehlah cuba..

    ReplyDelete
  8. salam makcik dan pakcik,

    kami baik2 aje. hari isnin ni kami menghantar danial ke polisas di kuantan. nampaknya dia masuk politeknik ajelah. asalkan dia berusaha bersungguh-sungguh membaiki kelemahan semasa spm dulu.

    memang sedap makan dengan sambal belacan,tp saya ni tak tahan pedas.

    ReplyDelete
  9. salam maiyah,

    yalah maiyah, marilah ke temerloh, boleh cuba.

    ReplyDelete
  10. kerabu mangga tu bapok sedapnyer!!!

    ReplyDelete
  11. Salam bertandang Kak
    moga kita semua
    di berkati Allah
    no wonder la Piewahid
    sihat bersemangat
    makan sedap jer kak
    la la la..
    جزاك اللهُ خيراً‎

    ReplyDelete
  12. salam da..a;lhamdulillah ..tahniah buat danial..kepoliteknik juga bagus..semoga danial belajar dgn tekun n berjaya cemerlang nanti..

    ReplyDelete
  13. salam zul,

    skarang ni cik abang tak boleh makan banyak2,
    nanti gula dia naik. kena kontrol gitu.

    ReplyDelete
  14. slm ummie,

    memang lah. bila nak belanja ni....

    ReplyDelete
  15. makcik dan pakcik,

    terima kasih banyak. tolonglah doakan.

    ReplyDelete
  16. salam kak...

    tergugat diet sya tgk gambo tomyam poktek ngn kerabu mangga tu...tokey restoran tu org kita ke org selatan thai?

    ReplyDelete
  17. salam kak, jauhnya koi nak pegi..umoh koi area dkt taman sri semantan ni je.. :)

    ReplyDelete
  18. salam Kak Da
    jauh juga nak gi
    rumah dekat2 dengan kak Intan juga.:)

    ReplyDelete
  19. salam cik shinju,

    tokey tak taulah, tapi nampak pekerja2nya macam orang sanalah

    ReplyDelete
  20. salam intan,
    boleh tahan jugalah. ramai jg kenalan akak kat taman sri semantan tu. kami selalu makan roti canai kat restoran hijran tu.

    ReplyDelete
  21. salam qaseh,

    moga sehat sejahtera,
    dekat je dgn umah akak tu, mailah ke rumah.

    ReplyDelete