baru-baru ni, untuk menghilangkan jemu, kami pergi berjalan-jalan ke pekan sehari jerantut. saya terjumpa kulat sisir dan membelinya. harganya boleh tahan, semangkuk plastik harganya rm5.00. tapi memandangkan ini antaran makanan 'favourite' kami beli jugalah. kalau zaman saya kecil dulu cari saja kat pokok-pokok yang tumbang dalam kebun getah. sekarang nilah semua benda perlu dibeli.
sampai di rumah saya masukkan dalam peti ais. keesokannya saya masaklah kulat tu. kulat ni perlu dibasuh dengan teliti sebab selalu saja ada kulit kayu dan ulat. saya tumbuk dulu sikit biar dia lembut kmdn saya masaklah.
sedap dimakan bersama sambal hitam dan ikan goreng
cubalah........
salam kak..
ReplyDeletemahalnya ler ni rega kulat tu
dulu masa di jengka..bercambah dalam
ladang sawit..tapi dulu..dunia berubah
antara kesukaan saya juga resepi ni
sama dgn resepi mak saya..ermmmm..
yummie..sedakkk weh!!la la la..
salam...
ReplyDeletesedap tu..dah lame tak makan masakan kulat...
dulu2 mase kat kg mak selalu masak...sebab senang nak dpt..
tgk tajuk je dah terliur..
ReplyDeleteantara feveret koi jg tu da..
bapok sedaknye.
ReplyDeletekak zie jupe ke kulat ni kat sana?
salam da..memang betul semua benda sekarang ni kena beli..
ReplyDeletekalau dulu ada je batang pokok getah tumbang mesti ada kulat sisir ni..manalah ada pokok getah tumbang sekarang sebab semuanya dijual..mahal batang getah sekarang..
selain masak lemak goreng dgn telur pun sedap juga da..
salam zul,
ReplyDeleteresepi/makanan lama ni, kalau kita tak perkenalkan pada anak2 tak taulah mereka nanti.
salam ain,
ReplyDeletemak masak memang sedapkan....
salam zie,
ReplyDeletebila balik sini nanti, bolehlah makan puas2.
jemput ke rumah kami..
salam ummie,
ReplyDeletea ah yelah tu.
salam makcik dan pakcik,
ReplyDeleteya, kalau dulu pakat cari je kulat ni.hendak pula kalau ada orang menebang pokok getah untuk di tanam semula.
nanti bolehlah cuba goreng dengan telor pula.
salam ikutsukakoi..kulat sisir..masak lemak ciliapi..memang no.satu..tapi lama dah tak jumpa..
ReplyDeletemak chu ummie..
ReplyDeletetak jumpa..
yg ada kulat tiram dgn yg jenis kembang besor tu..
mak chu da..
InshaAllah, kome dtg sok masok sambei itang tu jg yak, koi tak penoh rasa lg.. :)
hallamaks!!!sedap gila tuh!!!
ReplyDeleteSalam Ummi,
ReplyDeleteKash memang suke sangatle dengan kulat sisir. Kalu masak lemak dengan batang kemahang, atau dengan sulur kemahang, campur sikit putik labu hok besor sikit dari ibu jari (untuk jarangkan buah), payah nak cerita sedapnya.
Wasalam.
weh cikgu
ReplyDeletepapaleh sedaknya kulat sisir ni.
masok lemok pulok ahhh
tus air lio koi, mencari kulat ni lepas ujan dia kembang, pada batang getoh mati. sesambil te bole cari paku rebung..tak gitu.
kar erna,
ReplyDeleteselalunya kat pasar malam dan pekan sehari. itupun kalau tak silap lepas musim hujan.
salam zie,
ReplyDeleteInsyaAllah.tak ada masalah. jemputlah
salam pakcik kordi,
ReplyDeletebukan ke kita berjiran. dtglah ke rumah koi ni.
salam en idris,
ReplyDeletememang sedap resepi kampung ni. ndok pulak betul regunya.
salam kelompen,
ReplyDeletememang betul, sambil cari kulat, boleh cari pucuk paku tepi tebing sungai pahang ni. takpun boleh cari pucuk cemperai atau pucuk serepok.