followers

Wednesday, June 23, 2010

masak lemak kulat sisir

kulat sisir

baru-baru ni, untuk menghilangkan jemu, kami pergi berjalan-jalan ke pekan sehari jerantut. saya terjumpa kulat sisir dan membelinya. harganya boleh tahan, semangkuk plastik harganya rm5.00. tapi memandangkan ini antaran makanan 'favourite' kami beli jugalah. kalau zaman saya kecil dulu cari saja kat pokok-pokok yang tumbang dalam kebun getah. sekarang nilah semua benda perlu dibeli.

sampai di rumah saya masukkan dalam peti ais. keesokannya saya masaklah kulat tu. kulat ni perlu dibasuh dengan teliti sebab selalu saja ada kulit kayu dan ulat. saya tumbuk dulu sikit biar dia lembut kmdn saya masaklah.



masak lemak kulat sisir

sedap dimakan bersama sambal hitam dan ikan goreng

cubalah........

20 comments:

  1. salam kak..
    mahalnya ler ni rega kulat tu
    dulu masa di jengka..bercambah dalam
    ladang sawit..tapi dulu..dunia berubah
    antara kesukaan saya juga resepi ni
    sama dgn resepi mak saya..ermmmm..
    yummie..sedakkk weh!!la la la..

    ReplyDelete
  2. salam...
    sedap tu..dah lame tak makan masakan kulat...
    dulu2 mase kat kg mak selalu masak...sebab senang nak dpt..

    ReplyDelete
  3. tgk tajuk je dah terliur..
    antara feveret koi jg tu da..

    ReplyDelete
  4. bapok sedaknye.
    kak zie jupe ke kulat ni kat sana?

    ReplyDelete
  5. salam da..memang betul semua benda sekarang ni kena beli..
    kalau dulu ada je batang pokok getah tumbang mesti ada kulat sisir ni..manalah ada pokok getah tumbang sekarang sebab semuanya dijual..mahal batang getah sekarang..
    selain masak lemak goreng dgn telur pun sedap juga da..

    ReplyDelete
  6. salam zul,
    resepi/makanan lama ni, kalau kita tak perkenalkan pada anak2 tak taulah mereka nanti.

    ReplyDelete
  7. salam ain,

    mak masak memang sedapkan....

    ReplyDelete
  8. salam zie,

    bila balik sini nanti, bolehlah makan puas2.
    jemput ke rumah kami..

    ReplyDelete
  9. salam makcik dan pakcik,

    ya, kalau dulu pakat cari je kulat ni.hendak pula kalau ada orang menebang pokok getah untuk di tanam semula.
    nanti bolehlah cuba goreng dengan telor pula.

    ReplyDelete
  10. salam ikutsukakoi..kulat sisir..masak lemak ciliapi..memang no.satu..tapi lama dah tak jumpa..

    ReplyDelete
  11. mak chu ummie..
    tak jumpa..
    yg ada kulat tiram dgn yg jenis kembang besor tu..

    mak chu da..
    InshaAllah, kome dtg sok masok sambei itang tu jg yak, koi tak penoh rasa lg.. :)

    ReplyDelete
  12. Salam Ummi,

    Kash memang suke sangatle dengan kulat sisir. Kalu masak lemak dengan batang kemahang, atau dengan sulur kemahang, campur sikit putik labu hok besor sikit dari ibu jari (untuk jarangkan buah), payah nak cerita sedapnya.

    Wasalam.

    ReplyDelete
  13. weh cikgu
    papaleh sedaknya kulat sisir ni.
    masok lemok pulok ahhh
    tus air lio koi, mencari kulat ni lepas ujan dia kembang, pada batang getoh mati. sesambil te bole cari paku rebung..tak gitu.

    ReplyDelete
  14. kar erna,
    selalunya kat pasar malam dan pekan sehari. itupun kalau tak silap lepas musim hujan.

    ReplyDelete
  15. salam zie,
    InsyaAllah.tak ada masalah. jemputlah

    ReplyDelete
  16. salam pakcik kordi,

    bukan ke kita berjiran. dtglah ke rumah koi ni.

    ReplyDelete
  17. salam en idris,

    memang sedap resepi kampung ni. ndok pulak betul regunya.

    ReplyDelete
  18. salam kelompen,

    memang betul, sambil cari kulat, boleh cari pucuk paku tepi tebing sungai pahang ni. takpun boleh cari pucuk cemperai atau pucuk serepok.

    ReplyDelete