followers

Thursday, March 25, 2010

tujuh kalimat



Sabda Rasulullah S.A.W " Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak busa/buih laut "

1. Mengucapkan Bismillah pada tiap-tiap kali hendak melakukan sesuatu.

2. Mengucapkaan Alhamdulillah pada tiap-tiap kali selesai melakukan sesuatu.
Astagfirullah jika terkeluar perkataan yang tidak patut .


4. Mengucapkan Insya Allah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.

5. Mengucap La haula wala kuwwata illa billah jika menghadapi sesuatu yang tak disukai dan tak diingini.

6. Mengucapkan inna lillahi wa inna ilaihi rajiun jika menghadapi dan menerima musibah.


7. Mengucapkan La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang siang malam sehingga tak terpisah dari lidahnya.


ps: saya ambil bahan ini dari e mail untuk dikongsi bersama.

12 comments:

  1. salam da..apa khabar..da mengajar dimana? betul da tujuh kalimat ni nampak je mudah tapi kalau tak diguna selalu agak payah juga kan..itulah kita kena sentiasa amalkan agar ia menjadi rutin dan tabiat harian barulah ianya menjadi...

    ReplyDelete
  2. salam cikgu
    kalimah suci
    dengan namaNya..

    ReplyDelete
  3. kalimat yg membawa ketenangan

    ReplyDelete
  4. salam kak..
    mekasih tolong mengingati menda yang kadang lupa..
    nak tanya?goner muka hensem Piewahid yang terpampang besor di blog akak ter..he he

    ReplyDelete
  5. salam cik kok,
    benar apa yg dikata.terima kasih mengingatkan,basahkan lidah dgn zikrullah,supaya hati menjadi tenang,supaya hubungan kita dgnNya tidak putus,Alhamdullilah

    ReplyDelete
  6. Bismillahirrahmanirrahim
    Subhanallah,maha suciMu Allah,
    ,alhamdulillah atas entry yang menyedarkanku ini
    akak, macam mana muka en piewahid ada kat blog akak?:)salin balik soalan En ZulTQ

    ReplyDelete
  7. salam makcik,
    sebenarnya saya mgajar di tempat yang jauh sangat. kena naik roket. tak de lah , gurau je...nama sekolahnya sk bintang, lebih kurang 10 minit je dr rumah.

    ReplyDelete
  8. salam kelompen
    ya, tq ziarah saya.

    ReplyDelete
  9. salam maiyah,
    moga maiyah sihat selalu. tq ziarah.

    ReplyDelete
  10. salam zulkbo,
    gambar tu ada kat blog akak ni sebab akak memang minat kat dia, 'admire him' :D

    ReplyDelete
  11. salam qaseh,
    hehehe....... klik sini kalau nak tau.
    http://piewahid.blogspot.com/2010/03/cik-yam-bertanya-saya-menjawab.html

    ReplyDelete
  12. salam pacifist,
    sama2 kongsi ya...

    ReplyDelete