followers

Friday, February 12, 2010

ikan tilapia bakar..

mula2 'siang' ikan, bungkus dengan daun kunyit dalam aluminium foil... tak payah isi garam..


cicahnya simple saje.. kicap, lada, hirisan bawang dan limau nipis
(belakang rumah mari...)


lepas tu bakar lah dalam kuali tebal yang saya lupa namanya ni.. kuali ni saya beli masa saya masih bujang lagi. warna hitamnya tu, warna asli... hehehe..


kalau kawan-kawan jemu makan ikan tilapia goreng berkunyit atau masak gulai masam tempoyak, apa kata sesekali bakar je ikan tu. baru2 ni cik abang merengek nak makan ikan tilapia bakar. memasak dia memang tak mboh, makan aje yang dia mau. nak tak nak kena layan jugak lah. dia kata, pahala... saya tanya balik, abang tak mau pahala ke tolong da. dia jawab, da lah buat, dapat pahala lebih...mmm ngelat lah tu!

biasanya memang begitu lah kami bila jemu makan ikan yang dimasak cara yang sama. lagipun menu begini bagus utk kurangkan kolestrol. caranya mudah aje.. jgn bakar guna arang, nanti macam2 pulak kena buat. lambat pulak tu. masukkan aje ikan tilapia yang dibungkus dengan daun kunyit ke dalam aluminium foil, kemudian bakar dalam kuali tebal tu, (ala... saya lupa lah pulak namanya). lebih kurang 1/2 jam, masaklah ikan tu.

cicahnya pula, campurkan aje kicap dengan lada, bawang dan perahan limau nipis. kalau rajin, macam2 jenis cicah lagi boleh buat. asam jawa pun ok tapi mesti pedas sikit. apa lagi, baca doa makan dan ngap la..

jemput makan..!

3 comments:

  1. salam Da. baru tahu nama ni. mak cik suka ikan bakar dan cicah kicap. kalau kami cicah budu, nasi panas dan ulam pucuk ketereh/gajus belakang rumah je. makan pula dengan ayam massak rempah wow laju nya makan , takut orang lain amnil ke...

    ReplyDelete
  2. endiem: ikan segor, makan panas2 sedap lah. kalu dh sejuk, biase2 aje..

    makcik yam: wslm makcik. a ah saya da. yalah,kamipun suka makan budu pedas2. hebat mcmmanapun resepi, menu asas juga yg paling sedap.

    ReplyDelete