followers

Wednesday, February 17, 2010

roast meat from canada to bangau parit...

ini saya yang masak...


ini pro yang masak


cik abang saya ada seorg sahabat lama yang sekarang menetap di toronto yang bernama zie. akhirnya zie turut menjadi sahabat kami sekeluarga.

baru2 ini zie ada hantar emel resipi roast meat kepada cik abang sebab cik abang dengan muka tak malu mintak resipi tersebut setelah membaca 1
entry di blog beliau. sempena cuti tahun baru cina ni saya berkesempatan mencubanya. hasil dah tentu lah tak sama dengan zie yang dah biasa memasaknya tetapi ok lah bagi saya yang baru mencuba. sedap juga dan sesuai untuk tukar2 selera. secara peribadi saya rasa ianya sesuai dimakan panas2.

berikut saya paste kan resipi kalau2 kawan pun nak mencuba:

roast meat

bahan2
1 kg meat (lamb or beef, cut into medium pieces)
1 full tablespoon mashed garlic
1 full teaspoon mashed ginger
1 tablespoon olive oil (tak de olive oil koi guna minyak masak je @ kdg2 tak bubuh pun)
1 full teaspoon garam
1/2 (half) teaspoon freshly ground black pepper
2 tablespoon lime juice
3 green chilies (kalau nak pedas, belah/potongkan lada2 ni)
2 medium potatoes ( cut into thick round slices)
2 medium tomatoes (each cut into 4 pieces)
2 medium onions (ach cut into 4 pieces)
1/2 (half) medium yellow capsicum (cut into long strips)
1/2 (half) medium red capsicum (cut into long strips)
1 full tablespoon chopped coriander leaves
1 full tablespoon chopped parsley leaves

method
1. mix the meat with the garlic, ginger, olive oil, lime juice, salt and black pepper.
2. leave to marinate for 1 hour.
3. add the potatoes, onions, tomatoes and chilies to the meat and place in an oven dish.
4. tightly cover with aluminium foil and cook in an oven preheated to 200 deg celcius for 1 hour.
5. remove the aluminium foil. add the capsicum, coriander and parsley leaves and return to the oven, uncovered, to cook for another 10-15 minutes.

TQ & jazakallah khoier... kepada zie

10 comments:

  1. salam Da. wow selera toronto.. mak cik dah sampai sana, naik CNtower lagi. sedap tu.. yalah asyik makan masakan melayu je sekali sekala tukar selera elok juga...

    ReplyDelete
  2. cikgu..
    seems delicious..roast meat
    papaleh geco koi weh..
    koi memang minat daging gini.
    thanks 4 de recipe..
    regards

    ReplyDelete
  3. sedapnya resepi boleh kongsi ni..he he

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. mmg sgt sedap. tp apa yg penting... kerjasama!!! errrmmm... maksud makcik, apa yg penting, ianya makanan yg SIHAT!!!

    ReplyDelete
  6. makcik yam:
    boleh la makcik cuba tpi kena daging fresh! lain kali kalu pegi, sponsor saya ek? hehehe..

    kelompen:
    sesekali nak rasa juga makanan org. nak pegi sana, tak lepas... nak gi mkn tempat2 mahei, tak berduit!

    maiyah:
    jemput lah makan. ngehngehngeh...

    en. zul:
    boleh la mtk org umh tolong buatkan. xsusah pun..

    makcik shima:
    apa yg penting, mkn sampai bulat!

    qaseh.
    wslm qaseh. t kasih ziarah. akak dh follow!

    ReplyDelete
  7. sahabat sekeluarga? owwwhhh....terharunya koi..terima kasih sudi mencuba..
    koi tdk lah pro...malu keh weh.. :)
    nanti koi bg resepi lain pulok..

    maaf Da nok bertanya..deme ltk celery ke tu?

    ReplyDelete
  8. zie;
    a ah saya letak sbb kat dalam peti ais ada jadi saya ltklah. kat sini nak beli daging fresh kat pasar dgn pekan sehari je. susahlah sikit.kala cuti bolehlah pegi pasar.

    ReplyDelete